Veiligheidsinitiatief A58

Mei 2022

In samenwerking met Boskalis en Rijkswaterstaat heeft Traffic & More de afgelopen maanden gewerkt aan het organiseren van een veiligheidsinitiatief. Om diverse innovaties op gebied van veiligheid daadwerkelijk in praktijk te brengen en het effect ervan te toetsen.

Mourik Infra had een werkvak op de A58 bij Tilburg dat geschikt was om het veiligheidsinitiatief op toe te passen; verspreid over twee dagen (dag 1, 0 meting) heeft de uitvoering hiervan plaats gevonden.

De volgende vernieuwingen op gebied van veiligheid zijn ingezet:

-      Go Barry – verrijdbare, voertuigkerende barriër waarmee de asfaltploeg afgeschermd van het wegverkeer kon werken.
-      STAN – entry assist (instructiefilmpje en begeleiding naar werkvak), veiligheidsinstructies in werkvak en Regieview voor coördinatie op afstand.
-      Sign Screen – automatisch op en afdraaien van omleidingsborden. Hierdoor wordt het aantal stop & go momenten op de vluchtstrook verlaagd.
-      Combinatievoertuig voor het:
            o   Automatisch kegels plaatsen en verwijderen
            o   Andreasstroken leggen
            o   Automatisch plaatsen en verwijderen van actiewagens (skid frames)

Ruim 50 genodigden konden op donderdagavond op het hoofdkantoor van Boskalis na diverse presentaties live meekijken met de uitvoering van het veiligheidsinitiatief door de inzet van Google glasses (livecamera en audiobeeld) in combinatie met regieview van STAN.

RWS heeft tijdens de werkzaamheden het effect van de verschillende maatregelen op het wegverkeer onafhankelijk laten toetsen. De uitkomsten hiervan, samen met interviews van deelnemers, worden binnenkort verwacht.

In het kort:

- 52 unieke deelnemers hebben de STAN app gebruikt
- Een breedtetransport heeft ’s nachts ook van de app gebruik gemaakt zodat deze zichtbaar was in de regieview (handig voor ondersteuning door verkeersmaatregelenploeg)
- Go Barry zorgde voor een dynamische afscherming van de asfaltploeg, perfect passend in het beleid Reductie Aanrijdgevaar.
- Unieke samenwerking tussen branchepartijen en Rijkswaterstaat op gebied van veilig werken

Lees ook...