Bij STAN zetten we ons dagelijks in voor een veiligere werkomgeving langs de weg. Onze app Digitaal Zwaailicht helpt hierbij door wegwerkers eerder zichtbaar te maken voor weggebruikers — en daarmee het risico op onveilige situaties te verkleinen. Om te blijven verbeteren, spreken we regelmatig met gebruikers in het veld over hun ervaringen. Vandaag delen we het verhaal van Mark de Jong, projectleider bij Traffic & More, die Digitaal Zwaailicht inzet tijdens een grootschalig onderhoudsproject aan de A28 en A50.
Kun je kort iets vertellen over jouw rol en jullie werkzaamheden bij dit project? "Ik ben projectleider op het project rond knooppunt Hattemerbroek, waar de A28 (Zwolle → Amersfoort) en de A50 (Apeldoorn → Kampen) samenkomen. Op dit traject voeren we groot onderhoud uit aan het viaduct bij knooppunt Hattemerbroek. Dat viaduct, ook wel een kunstwerk genoemd, moest zowel aan de boven- als onderzijde worden vrijgemaakt van verkeer om veilig te kunnen werken. Op de A28 hebben we daarvoor een 3-0-systeem ingezet: de hoofdbaan richting Amersfoort is volledig vrijgemaakt van verkeer en dat wordt in tegengestelde richting langs de andere zijde geleid. Voor de A50 is een 4-0-systeem toegepast: ook hier is één kant volledig vrij van verkeer, en rijdt het verkeer met twee rijstroken per richting aan de andere kant."
Hoe belangrijk is veiligheid bij jullie projecten? "Veiligheid staat bij ons met stip op 1. Niet veilig is niet werken — zo simpel is het. Als het op enig moment niet veilig kan, dan doen we het niet. Dat is niet zomaar iets wat we zeggen; in het verleden hebben we daadwerkelijk werkzaamheden afgeblazen omdat de veiligheid niet te waarborgen was."
Waarom gebruik jij Digitaal Zwaailicht? "We werken vaak in uitgestrekte, donkere gebieden. Alleen direct bij het knooppunt zelf is er verlichting. Buiten dat is het ’s nachts gewoon donker, en mensen rijden dan ook vaak harder dan toegestaan. Hoewel gewone zwaailichten ook zichtbaar zijn, zorgt Digitaal Zwaailicht ervoor dat je op veel grotere afstand al wordt opgemerkt. Weggebruikers worden eerder gewaarschuwd dat er iets aan de hand is — en dat geeft ons net die extra laag veiligheid."
Wat betekent de app voor jouw veiligheid op het werk? "Voor mij betekent het simpelweg: gezien worden. Het is een soort vooraankondiging dat je aanwezig bent, nog vóór iemand je zwaailichten ziet. Die extra zichtbaarheid maakt écht een verschil."
Wat vind je van het gebruiksgemak? "Het is echt super simpel: je drukt op één knop en je bent klaar. Wat ik ook erg handig vind: als je met een dynamische afzetting werkt en je rijdt het werkvak uit, dan krijg je een melding dat de app nog aanstaat. Dat helpt om het gebruik consequent te houden."
Hoe makkelijk is het om de app te integreren in je dagelijkse werkzaamheden? "Heel makkelijk. Het gebruikersgemak is hoog. Het kost amper tijd of moeite en het is duidelijk wat je moet doen."
Wat zag je gebeuren waardoor je dacht: dit werkt écht? "Dat moment had ik al vrij snel. Voor je het werkvak inrijdt zet je je zwaailicht aan, je rijdt het werkvak in, maar toch zie je dat verkeer vaak nog vrij dicht langs je rijdt. Toen ik vervolgens Digitaal Zwaailicht activeerde, merkte ik meteen verschil: Je activeert het digitaal zwaailicht ruim op tijd nog voordat je het normale zwaailicht aanzet. Op dat moment zie je dat auto’s gaan reageren en mensen hielden meer afstand. Tijdens het afdraaien van de borden zie je ze zelfs van rijstrook wisselen. Dat geeft echt aan dat het effect heeft."
Wat zou je nog willen verbeteren? "Er is weinig aan te merken, maar één ding zou een mooie toevoeging zijn: Waarschuwen voor werkverkeer binnen het werkgebied zelf. Soms zijn werkvakken kilometers lang, met lege stukken ertussen. Dan komt een collega met werkverkeer van de andere kant het gebied inrijden met flinke snelheid, terwijl jij daar bezig bent. Als we elkaar via de app ook kunnen waarschuwen, zouden we nóg veiliger kunnen werken." (Dit hebben we al ;))